Der står Halloween på programmet hos mange børnefamilier her i efteråret. Og mange restauranter følger op på dette med temadage og -aftener, hvor børn og voksne kan spise sig gennem retter, der er inspireret af denne skik, som vi først er begyndt at dyrke for alvor her i landet inden for det seneste tiår.
Halloween er oprindelig en skik fra de angelsaksiske lande, og vi har nu importeret traditionen fra USA, hvor man har dyrket den i mange årtier. Vi kender nok alle tegneserien Radiserne, hvor Søren Brun hvert år gemmer sig i græskarbedet for at se, om han kan få øje på den store græskarmand. Lygter af de store rødgule græskar er jo en vigtig del af traditionen, og hvem skulle komme med dem, hvis ikke det var den store græskarmand?
En vigtig del af traditionen omkring Halloween er et flot og kreativt halloween kostume, som skiller sig ud fra alle de andre, og på nogle restauranter holder man ligefrem konkurrencer om, hvilket barn der kan møde op i det flotteste kostume.
Retter til Allehelgen
Halloween er en markering af Allehelgensaften, som er den tid på året, da vi mindes dem, der er døde i årets løb. Det sker i øvrigt også i den danske kirker, hvor man Allehelgens søndag i november de fleste steder læser navnene op på dem, der er døde i sognet i det foregående år.
Der hører en række retter til Halloween, som mange restauranter gør en ære af at servere i det sene efterår. Blandt andet græskartærte, som er en amerikansk specialitet – og hvis du og din familie laver græskarhoveder til at sætte uden for døren med lys i i de mørke aftener, så kan I jo passende bruge fraskæret til en græskartærte efter amerikansk tilsnit. Græskartærte er en gammel bonderet, hvor man udnyttede de billige græskar til at lave en sød tærte, som rigere mennesker måske ville have lavet med et mere kostbart fyld.
Man kan også lave græskarretter på mange andre måder – for eksempel bagt græskar som tilbehør til stegt kylling, eller en krydret græskarsuppe.
Hvis man vil fejre Halloween ude på en restaurant, kan man passende begynde med en ægte amerikanske cocktail, for eksempel en screwdriver, som de fleste barer og restauranter kan finde ud af at servere. Og så kan man gå videre med en lækker græskarsupper, stegt fjerkræ og til sidst måske en is lavet på sødet græskar og drysset med ristede græskarkerner. Alt sammen rigtig lækkert og en mulighed for at fejre en aften på en bar og restaurant med et ægte halloween tema.
Når I vælger restaurant, er det vigtigt at vælge en med et godt miljø til børnene, for halloween er i særlig grad en beguvenhed med appeal til de mindste.